Onsdag i denne uge bliver verdens største insekthotel indviet i Slagelse. Cirka 100 børn fra Skovbørnehuset og 4. klasse på Nymarkskolen indretter hotellet og gør klar til, at insekterne kan flytte ind. Det fortæller Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Yggdrasil består af cirka 65 rummeter bøgestammer, som er udlagt i Nordskoven ved Slagelse, så de ligner et stort træ fra luften. Når træet skal indvies, skal børnene fylde “værelserne” ud med mos, blade og andet organisk materiale, så insekterne får lyst til at bo i Yggdrasil. Meningen er, at Yggdrasil fremover både skal kunne bruges som legetræ, hvor børnene kan lege på træet, og i undervisningen i eksempelvis naturfag og matematik.

yggdrasilLivstræet i Nordisk Mytologi
I ”Børneskoven”, der er en del af Nordskoven, har Slagelse Kommune i samarbejde med Naturstyrelsen udlagt ca. 65 rummeter bøgekævler i form som et kæmpe træ. Det er navngivet ”Yggdrasil” inspireret af livstræet i Nordisk Mytologi.

Der er udstedt sikkerhedsattest på, at børn uden risiko kan bruge Yggdrasil til at kravle på og lege i. På engen ved siden af træet er der lagt en mængde ”triller” (bøgekævler skåret i korte stykker), som skoler og børnehaver frit kan lege med og bruge i undervisningen.

Trillerne kan eksempelvis placeres som stjernebilleder på ”himlen” over livstræet eller danne figurer i form at trekanter og rektangler, som der kan arbejdes med i matematikundervisningen. Kun fantasien sætter begrænsningen. Af hensyn til græsslåning skal trillerne gerne efter brug placeres i en samlet bunke.

Hjem for biller og bier
Ud over at tjene som legetræ, er Yggdrasil også et ”Insekthotel”. Det vil sige, at såvel flyvende som kravlende insekter – fra biller til bier – her skal kunne finde skjul, føde og ynglemuligheder. Efterhånden som tømmeret nedbrydes, vil også svampe indfinde sig. Alt i alt vil der være mange dyr, planter og svampe at opleve på og omkring kævlerne. Det har stor værdi i en skov, som i øvrigt ellers kun består af nyplantede træer. Som insekthotel vil Yggdrasil således bidrage til øget biodiversitet – dvs. øge naturens mangfoldighed.

Yggdrasil tager ikke plads op for anden ny skov, da arealet, det ligger på, er reserveret til en mulig nordlig omfartsvej omkring Slagelse. Når og hvis en sådan bliver aktuelt, vil tømmeret givet vis til den tid være rådnet bort. Det er således ikke intentionen at vedligeholde Yggdrasil som ”naturlegeplads”. Yggdrasil skal opleves og studeres, mens den går al naturens gang.

Det vil fremme og øge værdien som ”insekthotel”, hvis der bores huller i stammerne. Nogle må godt være så store, at de kan fyldes med andet naturmateriale. Det er denne opgave, som børn i Slagelse inviteres til at gøre den 4. maj.