Mangel på bakterier påvirker næste generations immunforsvar

Når en lille ny kommer til verden – ved en helt naturlig fødsel – overføres der en masse gode bakterier fra mor til baby. Men et stigende antal kejsersnit og nye kostvaner har sat en stopper for bakteriernes formering, hvilken kan have stor betydning for næste generationers immunforsvar, vurderer ekspert.

I 1997 fik 10 pct. af alle gravide kvinder foretaget kejsersnit i Danmark. 20 år senere er det tal fordoblet, og hver femte fødsel bliver i dag foretaget ved kejsersnit*. Det kan der selvfølgelig være mange årsager til – og selvom vi ikke er på niveau med lande som Brasilien, hvor hver anden fravælger en naturlig fødsel, bør vi alligevel være opmærksomme på udviklingen. Det mener jordemoder Anne Ruby, der er bekymret for de kommende generationers helbred.

“Vi ved, at børn født ved kejsersnit har forøget risiko for bl.a. astma og allergi, diabetes og andre sygdomme senere i livet. Årsagen kan blandt andet kædes sammen med et dårligere bakterielt forsvar i tarmen, som ses hyppigere ved børn født ved kejsersnit*,” siger Anne Ruby, der er indehaver af klinikken Privatjordemoder og Kejserinderne.dk.

Det fungerer nemlig sådan, at de gode bakterier i tarmen kun overføres fra moderen til den nyfødte via en vaginal fødsel – og altså ikke ved et kejsersnit. Det betyder, at flere og flere spædbørn fra starten har et dårligere bakterielt forsvar i tarmen – et område hvor størstedelen af immunforsvaret i øvrigt sidder.

Flere problemer med fordøjelsen
De mange kejsersnit har sammen med nye vestlige kostvaner generelt påvirket menneskehedens tarmflora, som har mistet en tredjedel af dets bakterielle mangfoldighed i maven i løbet af bare få generationer.

I en ny undersøgelse fra Lactocare viser problemet sig også tydeligt. Hver tredje kvinde oplever fx problemer med fordøjelsen ugentligt eller oftere under sin graviditet, og mere end hver femte forældre oplever, at deres barn har problemer med fordøjelsen ugentligt eller oftere i løbet af barnets første leveår.**

“En dårlig fordøjelse kan – udover at være til gene – have konsekvenser for, om vi kan optage alle de gode næringsstoffer, vi indtager via vores kost eller kosttilskud. Vi ved, at danskerne i dag generelt oplever problemer med maven, men vi ser især et stort problem blandt nyfødte, fortæller Tina Skærlund, ansvarlig for Lactocare og fortsætter:

“Vi ved fra vores undersøgelse, at rigtig mange kvinder er nervøse for, om deres ufødte barn får de nødvendige vitaminer og mineraler via kost/kosttilskud under graviditeten. Det kan bl.a. hænge sammen med, at mange har utrolig svært ved at gennemskue hvilke tilskud, man bør indtage under en graviditet”.

Mælkesyrebakterier og sunde fedtsyrer til mor og barn
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er simple. Ifølge dem bør gravide tage tilskud af folsyre, D-vitamin, jern og eventuelt kalk*. Jordemoder Anne Ruby har dog lidt flere anbefalinger, hun mener, er værd at fremhæve.

“Udover en lidt højere mængde D-vitamin og en god multivitamin, anbefaler jeg også gravide at tage et ekstra tilskud af de gode omega-3 fedtsyrer. Rigtig mange får ikke nok fedtsyre gennem kosten, da vi spiser for lidt fisk – særligt under graviditeten. Derudover anbefaler jeg altid mine gravide at tage et tilskud af mælkesyrebakterier, hvis man har fordøjelsesproblemer, får antibiotika eller ved at man skal have et planlagt kejsersnit,” forklarer Anne Ruby.

Lactocare er eksperter i mælkesyrebakterier og har netop lanceret et kosttilskud under navnet Mother & Child. Produktet er til gravide og ammende med en unik kombination af mælkesyrebakterier og omega-3 fedtsyreren, DHA. Produktet indeholder 1 milliard mælkesyrebakterier fordelt på 3 forskellige stammer samt 200 mg DHA, der bidrager til den normale udvikling af hjerne og øjne hos fostret og børn, som bliver ammet. Produktet kan købes på alle landets apoteker.
I Slagelse ligger Slagelse Løve Apotek i Vestsjællandscentret. Her hjælper man gerne med at skaffe dig de produkter, du har brug for. Du kan også få gode råd om at undgå dårlig mave hos dig og dit barn.

Baby bliver ammet.