Fodboldspillerne i Slagelse IK får mulighed for at se sig selv i aktion på video, når den nye sæson starter. Sydbank donerer et såkaldt VEO-kamera, der med en ny banebrydende kamerateknologi inden for sportsoptagelse gør det muligt at optage kampe uden brug af kameramand. 

Normalt er rampelyset på tv og video forbeholdt professionelle fodboldspillere. Men med en ny banebrydende kamerateknologi, som den danske tech-virksomhed VEO står bag, bliver det nu muligt for amatørklubber at optage fodboldkampe og se sig selv i aktion – helt uden brug af kameramand.

VEO-kamera (pressefoto).

Slagelse IK har i årets løb hjulpet til ved Sydbank Pokalen med at stille VEO-kameraer op til en lang række af kampene i turneringen, og derfor har Sydbank nu valgt at donere et VEO-kamera til klubben til en værdi af 10.000 kr. som tak for hjælpen.

– Kun én procent af alle turneringsfodboldkampe verden over bliver optaget på kamera i dag. Det betyder, at millioner af mål og unikke situationer går tabt. Med VEO’s nye selvbetjente videoudstyr, er det nu muligt for alle amatørfodboldhold som Slagelse IK at gense og lære af deres kampe – ligesom de professionelle gør, siger John Madsen, filialdirektør i Sydbank Slagelses Erhvervsafdeling.

Spot på de lokale helte
Sydbank, der er hovedsponsor for Pokalturneringen, har taget initiativ til samarbejdet med VEO. Om baggrunden for samarbejdet siger områdedirektør for Salg og Marketing i Sydbank, Nicolai F. Frederiksen:

– Det er de færreste fodboldspillere, der nogensinde har set sig selv spille fodbold. Derfor glæder vi os over samarbejdet med VEO, der kan være med til at få de lokale helte lidt frem i rampelyset, så det ikke altid kun er de store stjerners gode mål, tacklinger og smukke afleveringer, vi ser, siger Nicolai F. Frederiksen.

Under Pokalturneringen er størstedelen af kampene blevet optaget med VEO-udstyret og gjort tilgængelig via pokalturneringen.dk. Det betyder, at spillerne selv, deres venner eller familier har kunnet gense dem i aktion.

– Mange amatørklubber har ikke ressourcerne til at bemande et kamera i 90 minutter under en fodboldkamp. VEO gør det muligt for alle amatørfodboldhold at kunne se og analysere deres kampe – ligesom de professionelle gør, siger Nicolai F. Frederiksen.

Foruden turneringskampe kan klubberne også bruge kameraerne til at optage træningssessions og anvende optagelserne som led i talentudvikling helt ned til ungdomsrækkerne.

Storklubber står i kø
En række af danske eliteklubber er godt i gang med at teste videoudstyret – blandt andet Brøndby, Lyngby og KB. Flere udenlandske topklubber har også vist interesse for den nye teknologi heriblandt Manchester City. De vil bruge teknologien som et led i deres talentudvikling helt ned til ungdomsrækkerne – og det får Slagelse IK også mulighed for nu.

VEO kamera
VEO-kameraet optager via to 4k-kameraer, der refererer til billedets opløsning og er placeret på et fire meter højt stativ midt for banen,
VEO-kameraet optager i en 180-graders panoramavinkel over fodboldbanen og følger både boldens og spillernes bevægelse.
Størstedelen af kampene i Sydbank Pokalen blev optaget med VEO-teknologien i 2018. På nuværende tidspunkt bruges teknologien af blandt andet ungdomsholdene fra Brøndby, KB og Lyngby.