Lørdagens Legefestival i Gerlev Legepark gik med sol i øjnene og smil på læben for de mange besøgende. Mens nogle slog sig ned med madkurven ved søen, prøvede andre kræfter med lege som ’Tyren i det røde hav’ og ’Grænsekamp’.

Grænsekamp. Foto:Gerlev Idrætshøjskole

”Hvad er det?”, spørger en lille pige utålmodigt sin bedstefar. Han går i gang med at læse legebeskrivelsen, men inden han overhovedet er nået igennem den første linje, er pigen allerede i gang med sin egen version af legen. Han kigger frem og tilbage mellem beskrivelsen og den lille pige, og tager så en hurtig beslutning om at glemme reglerne og lege med på sit barnebarns leg.

Det er blevet lørdag i Gerlev Legepark, og firehundrede børn, voksne, unge og pensionister har netop taget hul på den første version af Legefestivalen – Leg for livet.

50 forskellige spil og lege
Bolde, kegler, hinkesten og stylter er pakket ud. En verden af gamle spil, nye lege, klatrevægge, balancebaner og meget mere venter de mange besøgende i Gerlev Legepark. Legefestivalen er lavet som en markedsplads, hvor man kan gå rundt til et hav af forskellige aktiviteter.

Historiske spil. Foto: Gerlev Idrætshøjskole

Ud over de 50 historiske spil, som altid er at finde i Legeparken, er der også arrangeret andre aktiviteter som boldlege, fangelege, parkourbane og oplæg om leg og legekultur.

Borgmester i Slagelse, John Dyrby Paulsen, var en af de mange, der havde fundet vej til Gerlev Legepark for at deltage i Legefestivalen med sit 3-årige barnebarn.

”Hver gang vi går hen til et nyt spil, så skal hun se, hvad er det, og hvad er det. Den der glæde, den er jo fantastisk. Man kan se den hele vejen rundt”, fortæller John Dyrby. ”Det der med, at der er nogle ting, som forstyrrer os lidt: Hvad er det? Og hvad kan de bruges til? Og hvordan gør vi det her? Det er bare lækkert, det er fedt!”

Legen bringer folk sammen

Klatrevæg. Foto: Gerlev Idrætshøjskole

I en tid hvor mobiler, tablets, fjernsyn og computere er blevet en stor del af vores hverdag, kan det være svært at finde tid til at være nærværende sammen. Spørger man Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev, er det netop det, legen kan.

“Leg skaber grin og glæde og forbinder mennesker – på tværs af alder, sociale og kulturelle forskelligheder. Fysisk leg forankrer mennesket i nuet, i kroppen, i nærværet og samværet og bygger samtidig bro til kulturhistoriske rødder,” forklarer Tania Dethlefsen.

Samtidig kan legen også nedbryde barriere mellem mennesker og bringe dem sammen om et fælles mål – at grine og have det sjovt sammen. Som medarrangør af Legefestivalen er det netop det Ilir Shkoz, chef for den boligsociale helhedsplan, En Fælles Indsats, synes er den største succes ved dagen.

“Vi i helhedsplanen arbejder til daglig med Slagelses udsatte boligområder. Vi arbejder med at nedbryde barrierer og fordomme og med at skabe ligeværdige møder mellem mennesker. Og det er netop dét, legen kan.

Tårnbold. Foto: Gerlev Idrætshøjskole

I legen mødes man på tværs af alder, køn og etnicitet, og det er de færreste, der kan undgå at smile og grine, når man leger – selv når det er med mennesker, du aldrig har mødt før”, lyder det fra Ilir Shkoz.

En landsdækkende festival
Mellem de firehundrede besøgende til Legefestivalen var der blandt andet familier, ægtepar, spejdere og pædagoger. Legefestivalen er for alle – store, små, unge og ældre. Og alle fik mulighed for at finde sit indre legebarn frem, uanset hvor langt det var pakket væk.

Parkour. Foto: Gerlev Idrætshøjskole

”Jeg ser børn og forældre, der ikke altid har været vant til at lege med hinanden. Jeg ser grin og fnis, og jeg ser en skeptiker blive overbevist om at det her leg, det kan da noget. Mest af alt ser jeg en masse eksperimenteren, og dybest set er det jo også det, vi gerne vil med leg”, lyder det fra Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev.

I de kommende år er det netop Tania Dethlefsens håb, at Gerlev kan lokke endnu flere til at eksperimentere med deres krop, deres bevægelser og med lege i alle mulige og umulige former. Ambitionen er, at Legefestivalen skal blive en landsdækkende festival, der placerer leg som en central kulturel værdi for mennesker og familier på tværs af køn, alder og etnicitet i alle kommuner i landet.

“Det er første år for Legefestivalen, som i år finder sted i Slagelse og her på Gerlev – men i de kommende år vil vi også invitere andre kommuner og aktører over hele Danmark til at være med”, forklarer Tania Dethlefsen.

Tovtræk. Foto: Gerlev Idrætshøjskole

På den måde kan man allerede nu glæde sig til næste år, hvor Legefestivalen vender tilbage. I mellemtiden kan man prøve kræfter med legen i Gerlev Legepark, hvor der er åbent alle weekender frem til 20. oktober fra kl. 10-16. I efterårsferien kan man besøge parken alle dage i samme tidsrum.

Om Leg for livet
Legefestivalen er en del af Leg For Livet, som er opstået i et samarbejde mellem Gerlev Center for Leg og Bevægelse og Den boligsociale helhedsplan i Slagelse, ”En fælles indsats”. Med Leg For Livet vil aktørerne gennem leg skabe en bred bevægelse for sundere og gladere borgere i bedre trivsel. Dette gøres ved at byde børn og voksne ind i legens fælles-skabende univers – konkret markeret med en fast landsdækkende legefestival hvert år på Gerlev.

Leg for Livet består overordnet set af 2 konkrete indsatser:
• En landsdækkende Legefestival der fejrer og ’rebrander’ den fysiske legs store betydning for sundhed, trivsel, glæde og fællesskaber.

• En markant forankring af legeinitiativer for særlige målgrupper i ugen op til legefestivalen – med særligt udviklede pædagogiske ressourcer tilgængelige for alle involverede aktører.