Et boligkøb er lig med mange overvejelser – store som små. Det kan være yderst svært at holde styr på de forskellige processer, der hører med til køb af bolig. Er du i fuld gang med at købe bolig i Slagelse, eller er du begyndt at overveje det, får du i denne guide nogle tips til netop dette.

Derefter er du klar til at slå dig ned i en kommune, hvor du finder skønne landsbyer, god infrastruktur, en smuk kyst og gode uddannelser. Det gør den store beslutning om boligkøb nemmere at overskue og tackle.

Få banken til at hjælpe dig med økonomien
Inden du begiver dig ud på en masse forskellige boligsider og forelsker dig i en masse boliger, bør du tage en snak med banken. Det er banken, der bestemmer, hvor meget du kan låne. Selvom du har fået lavet en låneberegning for et år siden, kan meget være sket siden da. Snak med din bankrådgiver om dine lånemuligheder, og udarbejd et budget for din daglige økonomi.

Hvordan ser din foretrukne bolig ud? Foto: ABW

Definer dine ønsker og krav til boligen
Når banken har fundet ud af, hvor meget du kan låne, kan du bedre definere dine ønsker og krav. Hvor stor skal boligen være, og hvordan skal planløsningen være? Skal du have mulighed for tilbygning? Hvad betyder mest for dig – beliggenhed tæt på skole, børneinstitution og indkøb? Eller trafik, støj og kriminalitet? Hvor langt må huset ligge fra arbejdspladsen? Skal området være præget af natur, skov, vand eller by? Er der behov for offentlig transport? Formuler fem kriterier, som boligkøbet skal opfylde.

Kig på internettet, og gå til fremvisning
Nu skal du gå på internettet for at finde din drømmebolig. Vis gerne boliger i søgeresultater, som har en lidt højere pris, end banken tillader. Du kan nemlig være heldig at forhandle boligens pris til din fordel. Når du har fundet flere boliger, der opfylder dine kriterier, skal du til fremvisning. Kontakt mægleren for fremvisning eller åbent hus. Ved åbent hus skal du være opmærksom på, at de mange mennesker kan få boligen til at virke mere attraktiv, end den egentlig er. Lad dig derfor ikke lokke af de mange mennesker, men slå koldt vand i blodet.

Få tilsendt skriftlige bekræftelser
Har du spørgsmål til boligen af vigtig karakter, bør du sørge for at få svarene tilsendt skriftligt. Det kan f.eks. være, at du ved fremvisning spørger sælger, om boligens nedgravede olietank er plomberet og bundsuget. Mæglerens mundtlige svar er ikke nok – du skal have en skriftlig bekræftelse på det. Husk også, at mægleren er sælgers mand. Spørger mægleren dig derfor om din nuværende boligsituation, behøver du ikke at svare dybdegående. Har du allerede solgt din bolig, kan mægleren bruge det til at hæve prisen på boligen, du er interesseret i.

Anvend med fordel køberrådgivning
Når du er faldet for en bolig, kan du med fordel anvende køberrådgivning. Rådgiveren har ikke følelser i klemme, og derfor kan rådgiveren nemmere se fejl og mangler. Derudover har rådgiveren selvfølgelig også langt mere erfaring og er professionel. Alt det betyder, at du med større sandsynlighed kan få slået noget af udbudsprisen, så du får boligen billigere. Siger du ja tak til en bolig og skriver under på købsaftalen, skal du være opmærksom på, at aftalen først er bindende, når sælger også har underskrevet papirerne. Læs mere på Informeo om ejerskifteforsikring, som også er en nødvendig del af boligkøb.

Del på sociale medier