Kom og hør et spændende foredrag om Slagelse under Besættelsen – en tid, hvor der lød skud i gaderne og lokale modstandsfolk kæmpede med livet som indsats for et atter frit Danmark.

Slagelse er ikke en storby, men alligevel skete der et stort antal voldsomme hændelser i besættelsestiden. En af modstandsbevægelses centrale lokale skikkelser var Bruno Wendell de Neergaard (1913-1945). Hans virke og skæbne tegner journalist og historiker Niels-Birger Danielsen et portræt af denne aften – både af modstandshelten og af modstandsarbejdets konsekvenser for familien, Neergaards hustru og deres to små børn.

Bruno Wendell de Neergaard var Falck-stationsleder og en af frihedskampens idealistiske aktivister. Han havde været frivillig ambulancefører på finsk side under den finsk-russiske Vinterkrig 1939-40, og som Falck-mand spillede han en nøglerolle, fordi han – i modsætning til de fleste andre – altid kunne komme med en troværdig forklaring på, at han kørte rundt på landeveje på mærkelige tidspunkter.

Den 19. december 1944 deltog Neergaard i et illegalt møde på Frederiksberg. Mødet blev udsat for Gestapo-razzia, hvor han undslap, men blev arresteret den følgende dag. Tre måneder senere blev han, efter hård tortur, henrettet i Ryvangen.

Foredragsholderen, Niels-Birger Danielsen, er forfatter til firebindsværket Modstand, der udkom i perioden 2015-21. Han har i en årrække virket som journalist og desuden bl.a. udgivet en biografi om Werner Best og kurateret en udstilling om Hvidstengruppen.

Foredraget afholdes den 29. marts 2023 kl. 19-21 i Livshuset, Brovej 1, Slotsbjergby. Billetter koster 50 kroner og 25 kroner for medlemmer af Biblioteksklubben. Man tilmelder sig på www.slagelsebib.dk

Bruno Wendell de Neergaard – pressefoto