Knap 18.000 danskere har sclerose, og 247 af dem lever i Slagelse Kommune. På bare 20 år er der sket en fordobling af antallet af ramte i Danmark, og udviklingen ser ud til at fortsætte. Derfor har Marian Guastella, der selv har sclerose, meldt sig som leder af Scleroseforeningens store landsindsamling i Slagelse den 11. september. Formålet er at samle penge ind til forskning i den uhelbredelige sygdom.

”Flere og flere får sclerose, men vi ved stadig ikke hvorfor. Det kan kun forskning give os svaret på. Derfor samler vi ind til forskning. Forskning kan være med til at afdække, hvorfor vi sclerosepatienter bliver ramt af sygdommen. Mit håb er, at færre fremover får den konstateret, og at de mennesker der gør, ikke bliver dårligere og dårligere, sådan som de gør i dag,” siger Marian Guastella, der selv lever med sclerose og i flere år har været indsamlingsleder for Scleroseforeningens store landsindsamling, som i år løber af stablen søndag den 11. september.

Marian Guastella håber på, at rigtig mange i Slagelse er hjemme og vil tage godt imod, hvis det ringer på døren midt i formiddagskaffen eller lige efter frokosten søndag den 11. september, hvor frivillige fra Scleroseforeningen går på gaden i hele landet for at samle ind til den afgørende forskning og støtte.

Samtidig håber hun på, at flere fra Slagelse har lyst til og mulighed for at tage et par timer ud på indsamlingsdagen til at være med til at samle ind:

”Det er en dejlig og hyggelig dag, hvor vi i fællesskab støtter op om en vigtig sag. Jeg hører ofte fra indsamlerne, at de har gode og spændende snakke, når de kommer ud til folk, og at de generelt kun oplever, at folk er søde, nysgerrige og spørgelystne. Det hænger helt sikkert sammen med, at mange danskere efterhånden kender nogle, som er ramt af sygdommen,” lyder Marians erfaringer:

”Så har man et par timer, og har man lyst til at gøre en forskel, kan jeg varmt anbefale, at man slår søndagsgåturen sammen med at gå en indsamlingsrute for en vigtig sag,” opmuntrer hun.

Man kan stadig nå at være med

Har man tid og lyst til at slå et par timers søndagsgåtur sammen med at være med til at samle ind, eller har man brug for hjælp til at finde en rute, kan man tilmelde sig en af de ledige ruter på www.sammenmodsclerose.dk eller ringe til sin lokale indsamlingsleder.

Kontaktinformation

For yderligere information om Scleroseindsamlingen, kontakt venligst:
• Scleroseforeningens projektleder for Scleroseindsamlingen: Christina Lyng Frandsen.
Tlf. 24990431 / E-mail: clf@scleroseforeningen.dk
• Indsamlingsleder i Slagelse: Marian Guastella
Telefonnummer: 23345341

Kort om sclerose:

• 17.747 danskere har sclerose, og hver dag får 2 danskere konstateret sygdommen.
• Antallet af danskere med sygdommen er over de seneste 20 år fordoblet.
• Danmark har verdens 4. højeste forekomst per indbygger.
• Sygdommen rammer centralnervesystemet, dvs. hjernen og rygmarven, og kan medføre en lang række, fysiske og kognitive funktionsnedsættelser som nedsat kraft, lammelser, føleforstyrrelser, synsproblemer, hukommelsesbesvær og udmarvende træthed.
• Symptomerne kan til dels bremses med medicin, men sclerose er fortsat en uhelbredelig og fremadskridende sygdom.
• Sygdommen rammer typisk i alderen 20-40 år, men kan ramme i alle aldre.
• Dobbelt så mange kvinder som mænd rammes, og sygdommen er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder.

Pressefoto