Oplev Kunsthal Kongegaardens anmelderroste udstilling RETROAVANTGARDE med vidtfavnende værker af tyve professionelle kunstnere

RETROAVANTGARDE er en særdeles omfattende gruppeudstilling med afsæt i den senavantgardistiske strømning, der foldede sig ud på Balkan i 1920’erne og nærmere bestemt dens formidlingsmæssige aftryk, som den manifesterede sig i de to kunsttidsskrifter ”Zenit” og ”Tank”. Tidsskrifterne har fungeret som inspiratorisk afsæt for etableringen af udstillingen, og de deltagende tyve kunstnere har i godt et år haft digitalt adgang til alle de knap 50 numre, der udkom fra 1921 til 1928.

“Frem mod etableringen af RETROAVANTGARDE har der været arrangeret en række kunstnermøder, hvor kunstnerne har haft medindflydelse i forhold til udstillingens tilrettelæggelse og form – på møderne er ideer blevet vendt og diskuteret, og der er bl.a. blevet holdt oplæg om den historiske avantgarde og retroavantgarden som kunstnerisk strategi og position”, fortæller Henrik Broch-Lips, leder af Kongegaarden.

Med det udgangspunkt er der blevet skabt nye værker til udstillingen i fri dialog med tidsskrifternes visuelle indhold og udtryk, og der er tillige blevet valgt tidligere udførte værker ud til udstillingen i dialog med kunstnerne. Alt sammen med henblik på i fællesskab at reetablere noget af den kunstneriske energi og frie kreative vilje til forandring der i sin tid drev de historiske avantgarder frem.

Vildtvoksende værker i både Kongegaarden og Glasværket

Det er der kommet en vildt voksende udstilling ud af, der rummer værker inden for en bred vifte af billedkunstneriske medier, fra maleri, skulptur og tegning over foto, tekst og koncept til lyd, video og installation. RETROAVANTGARDE folder sig ud i selve Kunsthal Kongegaarden og den tilhørende have samt KGX, der er kunsthallens X-rum i Korsørs gamle glasværk. Enkelte værker bevæger sig også ud i det øvrige byrum i Korsør.

KUNSTNER LINE-UP: Bank & Rau, Christian Finne, claus ejner, Ditte Gantriis, Hannah Amalie Nielsen, Kristoffer Ørum (feat. Anton Wiberg Friisgaard og Arne),LADA/Dorte Buchwald, Mette Rasmussen, Michael Boelt Fischer, Lise Nørholm,Pist Protta(Åse Eg Jørgensen, Jesper Fabricius og Jesper Rasmussen), Randi & Katrine, Rikke Benborg, Thorgej Steen Hansen, Tobias R. Kirstein, Zven Balslev.

Udstillingen inkluderer værker, der spænder fra en lille tegning af en nisse, der står med røven bar foran en måbende blomst, over et bord dækket op med mønstret dug og brystsukker, en telefon der afspiller slovensk hip hop, en farvestrålende pølsevogns-menu skåret ud i flamingopap, en uendelig kalejdoskopisk rejse gennem det geometriske maleris historie, den negative form af en Kazimir Malevitj-arkitekton, billedbærende stole, en værkfremvisende folde-ud-seng, fantasifulde paradekostumer, der mimer velkendte husholdnings-objekter, til en omfattende præsentation af kunsttidsskrifter og kunstnerbøger plus meget, meget mere.

Helt nyt tidsskrift Derudover udgives der tre tidsskriftsnumre i relation til udstillingen med indlæg udført, forfattet og udvalgt af de deltagende kunstnere. Tidsskriftet har samme navn som udstillingen, og det første nummer er udkommet og kan købes i Kongegaarden. De øvrige to numre udkommer henholdsvist midt november og slut januar.

I løbet af udstillingsperioden vil der blive afholdt performances og koncerter i og omkring Kunsthal Kongegaarden, udført og arrangeret af nogle af de deltagende kunstnere på udstillingen. De enkelte arrangementer vil løbende blive offentliggjort.

Udstillingens koncept er blevet til i et samarbejde mellem udstillingens kurator, Thorgej Steen Hansen og Kunsthal Kongegaardens kunstneriske leder, Henrik Broch-Lips. Kunsthal Kongegaardens udstillingsprogram 2022 er støttet af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Augustinusfonden og Slagelse Kommune. Udstillingen RETROAVANTGARDE er støttet af 15. Juni Fonden. Udstillingen er åben tirs-søn 11-16 og onsdage til kl. 18 og kan ses til 18. december. For arrangementer, koncerter og løbende aktiviteter tjek www.kongegaarden.dk.

 

Fotokreditering: Jenny Sundby