En politiaktion i Slagelse for 15 år siden blev startskuddet til Torben Alstrøms nøddeknækker-samling, der i dag tæller over 2.300 forskellige. Nu er det blevet tid til, at samlingen får ny ejer.

Torben Alstrøm var egentlig på udkig efter frimærker, da han nysgerrigt kiggede i en rodekasse på Slagelse politiaktion for 15 år siden. I bunden af kassen lå en nøddeknækker af messing og kiggede på ham. Det lykkedes at få hele kassen og nøddeknækkeren med hjem, og det startede, ifølge Torben Alstrøm, ”hele balladen”. Samlingen har siden vokset sig stor. Faktisk så stor, at han i 2019 åbnede et nøddeknækkermuseum på egen adresse.

Torben Alstrøms museum er ét af bare tre nøddeknækkermuseer i verden, og er Nordeuropas største. Dørene til det ca. 30 m2 museum blev åbnet i 2019.

Nu skal indholdet fra museet have en ny ejer, og det skal ske på auktion, forklarer Torben Alstrøm: ”Tiden er den rette. Det har været spændende og sjovt at samle på nøddeknækkere, men nu skal samlingen videre.”

Torben Alstrøm har tidligere solgt effekter hos Campen Auktioner, og det er igen det randrusianske auktionshus, der får til opgave at hjælpe ham og sørge for, at den imponerende samling kommer videre i systemet.

Auktionen rummer et kæmpe udvalg af forskellige typer af nøddeknækkere, både i træ og metal, herunder også i sølv.

En af verdens største samlinger
Det er Torben Alstrøms eget samlergen og en donation fra en anden nøddeknækker-entusiast, der er årsagen til, at samlingen, der begyndte på en politiaktion i Slagelse for 15 år siden, i dag tæller over 2.300 forskellige nøddeknækkere fordelt i bl.a. 34 glasmontrer.

Det betyder, at hvis man byder på auktionen, har man mulighed for at få fingrene i en af verdens største samlinger af nøddeknækkere. Faktisk er museet ét af bare tre nøddeknækkermuseer i verden, og det er Nordeuropas største. Ideen om et museum blev godt hjulpet på vej af TV2 Zulu, som tildelte ZULU-legatet til projektet, og dørene til det ca. 30 m2 museum blev åbnet i 2019.

Nøddeknækkere fra hele verden
Auktionen rummer et kæmpe udvalg af forskellige typer af nøddeknækkere, både i træ og metal, herunder også i sølv. Torben Alstrøms samling tæller både mange gamle modeller og samtidig også et stort udvalg fra de seneste ca. 100 år, hvor der for alvor er blevet leget med designet af nøddeknækkere.

Torben Alstrøms samling tæller både mange gamle modeller og samtidig også et stort udvalg fra de seneste ca. 100 år.

Der er varianter fra store dele af verden, og hos Campen Auktioner glæder man sig over at hjælpe Torben Alstrøm: ”Det er tale om en imponerende og unik samling, og vi er glade for at være bindeleddet mellem Torben og den ny ejer,” lyder det fra Bjørn Søby Jakobsen, der er vicedirektør hos auktionshuset.

Og Bjørn fortsætter; “Hele timingen i dette nøddeknækkermuseum er samtidig en oplagt mulighed for en mindeværdig juleauktion. Forestil dig at give eller få en af verdens største samlinger af nøddeknækkere som den perfekte julegave. Denne auktion er ikke bare en mulighed for at erhverve et nøddeknækkermuseum; det er en chance for at eje en bid af historien og føje et unikt element til julestemningen. Jeg er sikker på, at denne samling vil bringe masser af juleglæde og nysgerrighed til den heldige nye ejer”, slutter Bjørn Søby Jakobsen.

Auktionen er kun et klik væk via campenauktioner.dk auktionskatalog https://bit.ly/3MHViFc

Online auktionen nr. 9358 slutter den 28. november 2023. Hvis man har lyst til at opleve de mange nøddeknækkere på nært hold, er der eftersyn den 25. november kl. 13-15 på Gimlingevej 19A, Flakkebjerg, 4200 Slagelse. Auktionen rummer et helt museum med samling af nøddeknækkere og glasmontrer, og det er indholdet, ikke beliggenheden, der overtages. Der kan aftales god tid til nedpakning og flytning af effekterne, oplyser Torben Alstrøm, der nu ser frem til, at nøddeknækker-eventyret slutter, hvor det hele startede. Nemlig på auktion.

 

Torben Alstrøms udpræget samlergen er årsagen til, at samlingen i dag tæller over 2.300 forskellige nøddeknækkere. Privatfoto