Efter en sommer med rigelige mængder god mad og vin i solen, boomer efterspørgslen blandt slagelseboerne efter måder at tabe de ekstra kilo igen. Det er dog ikke slanke- eller sultekure, man skal ty til, hvis man søger det varige vægttab. Få diætistens tricks til et vægttab, der rent faktisk varer ved.

Det er ikke slanke- eller sultekure, du skal ty til, hvis du vil tabe dig, men stabile vaneændringer. Foto: PR.

Er du en af dem, der (også) falder for fristelsen til at prøve den nyeste slankekur på markedet – men har svært ved at holde vægttabet, når først kiloene er smidt? Så er du helt sikkert ikke alene. Den Nationale Sundhedsprofil afslører, at mere end hver anden i Region Sjælland er moderat eller svært overvægtig, hvilket svarer til mere end 44.000 personer i Slagelse Kommune. Ifølge Diætisthuset i Slagelse tager 80 procent af de personer, der ellers har gennemført et vægttab ved at følge en intens slankekur, det hele på igen efter 5 år.

 

– Vi ser desværre, at man kan knække nakken på at forsøge at gøre for meget på én gang. Man kan nemt ryge ind i en ond spiral, hvor vægten pisker op og ned, hvis man kaster sig over en for drastisk ændring af både motionsvaner og kostvaner samtidig med risiko for at ende med at veje mere end før man startede på slankekuren,fortæller klinisk diætist ved DiætistHuset i Slagelse Line Thomsen og fortsætter:

– I stedet skal man fokusere på de mindre, men stabile vaneændringer med udgangspunkt i den enkeltes behov. Det er nemlig ofte, at hvad der virker for den ene, ikke nødvendigvis virker for den anden.

Mange vil gøre alt for meget på én gang og ændrer derfor både kost- og motionsvaner drastisk men ender med at knække nakken på det, fortæller Line Thomsen, som er klinisk diætist ved Diætisthuset i Slagelse. Foto: PR.

Generelt findes der dog nogle tips, som alle kan have gavn af at følge, uanset alder, form og figur, mener Line Thomsen. Herunder giver hun fem gode råd, der kan være med til at sikre dig en bikinikrop året rundt.

Lav en realistisk plan:Vi mennesker har svært ved at skabe selv små ændringer i vores hverdag. Derfor skal du altid starte ud i det små og lave en plan, som du rent faktisk kan overholde, gerne med delmål. De små sejre er nemlig forudsætningen for vaneændringer, motivation og varige resultater.

Undertryk ikke din lyst – erstat den: Hvis du bare fjerner en dårlig vane, vil du opleve et pludseligt tomrum, som skal fyldes ud af noget andet. Vil du stoppe med at spise slik, så beslut dig for, hvad du konkret vil gøre i stedet, og skriv det ned. For eksempel: ”Hvis jeg bliver sliksulten, når jeg kommer fra arbejde, vil jeg gå en tur.”

Få en ”buddy”: Forskning viser, at du har større chance for succes, hvis du har en anden person, som du kan udføre dine nye vaner med eller søge støtte hos, når det bliver hårdt. Måske har du en ven eller kollega, der også gerne vil leve sundere, eller måske har du brug for en diætist, der kan hjælpe dig på vej?      

Spis fornuftigt, og prioriter søvnen: Det er nemlig oftest, når du er meget sulten eller træt, at du falder tilbage i gamle mønstre. Så lad være med at spise for få kalorier for at få vægttabet til at gå hurtigere, men vælg lækker, sund mad, du kan lide, og sørg for at få syv-otte timers søvn hver nat.

Giv dig selv lov: Ved særlige lejligheder skal du selvfølgelig unde dig selv dit yndlingsslik, et stykke chokoladekage eller en kop varm kakao med flødeskum. Men gør det med måde, så det bliver undtagelsen frem for reglen, og undgå deciderede ”snydedage,” hvor du spiser, til du revner. Du kan nemlig ende med at få så mange kalorier på den ene dag, at du ikke taber dig, selvom du resten af ugen har spist eksemplarisk.