Et enigt Uddannelsesudvalg besluttede mandag aften at anbefale Byrådet at folkeskolerne i Slagelse Kommune skal have mulighed for at afkorte skoledagens længde. Byrådet skal tage den endelige beslutning den 25. april. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Hensigten er, at give mere faglig støtte til klasser med én eller flere problemstillinger. Anbefalingen er at folkeskolerne i Slagelse Kommune skal have mulighed for at konvertere en del af den understøttende undervisning til flere voksne i fagundervisningen i klasser, hvor det formodes, at eleverne kan få udbytte af det.

Uddannelsesudvalget anbefaler også, at skolebestyrelsen på den enkelte skole skal have kompetencen til at godkende ordningen for den enkelte klasse.

– Hvis en skole vurderer, at elever i bestemte klasser vil opnå et bedre fagligt og trivselsmæssigt udbytte ved at have flere voksne i undervisningen mod lidt færre timer, bør muligheden også være til stede, fortæller Niels Christian Nielsen (A), der er medlem af Uddannelsesudvalget i Slagelse Kommune.

Hvis Byrådet godkender indstillingen, vil det være op til den enkelte skole at vurdere om de vil benytte sig af ordningen. Ordningen kan give skolerne mere fleksibilitet i forhold til at sikre elevernes trivsel og faglige udvikling, hvilket nok specialskoler og skoler med specialklasser især har behov for.

Johnny Persson
Johnny Persson (V)

– Godkendelsen for den enkelte klasse skal ligge på skolen, og ikke i Uddannelsesudvalget eller i administrationen, da skolerne er bedst til at vurdere den enkelte klasses behov. Jeg tror også det er vigtigt, at skolebestyrelserne får et større medansvar for skolens organisering og udvikling, siger uddannelsesudvalgets formand, Johnny Persson (V).

Hvis en skole vil anvende ordningen skal skolen sikre, at alle elever i de pågældende klasser får et fritidstilbud i de timer, som skoledagen afkortes med, uden særskilt betaling fra forældrene. Det kan betyde en merudgift, som skolen selv må afholde inden for eget budget. Johnny Persson mener, at det derfor er vigtigt, at skolebestyrelsen får det sidste ord, når beslutningen skal tages, da den samtidig har kompetencen til at godkende skolens budget.
Kommunen skal sikre et fritidstilbud til alle elever i de pågældende klasser i de timer, som skoledagen er blevet afkortet med – uanset om eleverne i forvejen er tilmeldt et fritidstilbud eller ej. Det skal ske uden særskilt betaling fra forældrene