Hundredvis af slagelseboere har en hel- eller delprotese i munden, men hvordan passer man egentlig bedst på sin tandprotese? Her er en række gode råd fra den lokale kliniske tandtekniker Maria Maj L. Falkenberg.

cc
Maria Maj L. Falkenberg, klinisk tandtekniker hos Tandprotetikeren. Foto: PR.

Mange slagelseboeres tandsæt er i så dårlig stand, at de har brug for en protese for at kunne tygge maden ordentligt. Nogle tror, at behovet for vedligeholdelse ophører, når tandsættet helt eller delvist er erstattet af proteser. Den opfattelse advarer Maria Maj L. Falkenberg, klinisk tandtekniker hos Tandprotetikeren i Slagelse, dog kraftigt imod.

For det første er det vigtigt at børste protesen morgen og aften med en speciel proteserens og en særlig børste, da tandpasta vil ridse protesen, hvori maden lettere vil sætte sig fast og give dårlig ånde. Det er dermed ikke slut med almindelig vedligeholdelse, selvom man får en protese.

– Det ville være nemt, hvis man ikke behøvede at vedligeholde sin protese, men det kræver faktisk en del, hvis man vil undgå følger som svamp i munden eller dårlig ånde. Hvis man har en delprotese, skal man også være særlig opmærksom på god mundhygiejne, da bakterier kan sætte sig i protesen og give huller i de naturlige tænder. Hvis man får tandsten på protesen, bør de fjernes af en klinisk tandtekniker, pointerer Maria Maj L. Falkenberg.

Ifølge tandteknikeren er det vigtigt at komme til løbende eftersyn:

– Hvis man ikke får efterset og eventuelt tilpasset sin protese løbende, kan det ende med, at den ikke passer til gummerne, da de ændrer sig hele tiden. Derfor er det fornuftigt at få justeret protesen en gang imellem, og faktisk er det typisk nødvendigt at udskifte sin protese hvert ottende til tiende år, dog efter behov, forklarer hun.

xx
Tandprotetikeren på Smedegade. Foto: PR.

Skal jeg have protese?
Der er mange borgere, der ikke går regelmæssigt til tandlægen, og det kan ifølge tandteknikeren i yderste konsekvens ende med en tandprotese.

– Vi oplever flere unge mennesker, der får proteser, fordi de ikke har været hos tandlægen i 10-15 år, samtidig med at cola og usunde fødevarer har været en alt for stor del af kosten, fortæller Maria Maj L. Falkenberg, men skynder sig dog at tilføje, at de fleste patienter er i 50’erne eller ældre.

Et af de vigtigste tegn på, at det er tid til at overveje en tandprotese, er ifølge Maria Maj L. Falkenberg, at man ikke længere har tilstrækkelig styrke til at tygge maden ordentligt. Det går ud i sidste ende ud over tarmsystemet.

– Desuden kan ellers uforklarlige hovedpinesmerter skyldes slitage på kæbeleddet, som også viser sig ved fremskudt kæbe og spids hage, siger tandteknikeren.

Det er altid en god idé at reagere hurtigt på ovenstående symptomer, da regningen ofte bliver forholdsmæssigt større, hvis man ikke kommer afsted i tide. Præcis som man kender det fra tandlægen. En hurtig indsats er vigtig, uanset om man allerede har tandprotese eller skal have det for første gang.

En del af en kæde
Tandprotetikeren består af 25 klinikker over hele landet, der med udgangspunkt i kerneværdierne kvalitet, omsorg og etik skræddersyr proteseløsninger til den enkelte patient. Kæden giver landsdækkende tryghedsgaranti og tilbyder pengene tilbage, hvis man ikke er tilfreds med det færdige resultat. Den lokale klinik ligger på Smedegade 6, 1. sal, 4200 Slagelse. www.tpt.dk