Der findes mange forskellige typer af kønssygddomme, og nogle er mere almindelige end andre. For langt de fleste sygdomme findes der gode og effektive behandlinger, så du uden problemer kan leve et normalt liv. Alle kønssygdomme kan medføre alvorlige gener, og det er derfor vigtigt at være opmærksom og tage handling, hvis du tror, du har en af dem.

Klamydia er en af de mere almindelige kønssygdomme, og kan blive alvorlig, hvis den ikke behandles, men der er heldigvis masser af råd både til forebyggelse og behandling.

Hvordan spreder sygdommen sig?
Behandlingen for klamydia er en kur med antibiotikum, og er derfor relativt simpel. Ubehandlet kan sygdommen medføre infertilitet, og klamydia er derfor noget, du skal værne dig imod og værne andre imod, hvis du har sygdommen. Typisk bliver klamydia spredt gennem ubeskyttet sex – det er trods alt en kønssygdom. Det kan spredes via kontakt mellem kønsorganer, via oralsex og lignende akter.

Benyt kondom og kontakt din læge, hvis du er syg
Hvis du ved, at du har klamydia, er det din mission ikke at give sygdommen videre til andre. Dette betyder ikke, at du bør stoppe med at have sex, men du bør bruge beskyttelse i form af et kondom. Dette er også den bedste beskyttelse mod at få klamydia. Og du bør selvfølgelig opsøge en læge, som vil kunne iværksætte noget medicinsk behandling – fx med antibiotika, da sygdommen netop skyldes bakterier og ikke en virus, som er tilfældet med HIV.

Er du i tvivl om, om du har klamydia? Tag en hjemmetest
Er du i tvivl om, hvorvidt du er smittet med klamydia, kan du købe en hjemmetest. Der findes tests til såvel mænd som kvinder, og det er selvfølgelig vigtigt, du vælger den rigtige. Følg instruktionerne på indlægssedlen nøje, og så kan du være rimelig sikker på resultatet. Testen er god for dig og evt. nye partnere at tage, når at I gerne vil være sammen uden kondom, men vil sætte sikkerheden først.

 

Hvis du ved, at du har klamydia, er det din mission ikke at give sygdommen videre til andre. PR-foto