Ensomhed og isolation blandt de allermest udsatte i dagens Danmark er på et hidtil uset niveau, og flere steder – heriblandt i Midt- og Vestsjælland – oplever Kirkens Korshær, at også den helt unge generation falder med ned i isolationsdybet. 

Hos Kirkens Korshær i Midt- og Vestsjælland oplever man, at ensomhed og isolation fylder mere og mere i hverdagen hos brugerne. Tendensen er desværre national. I begyndelsen af 2018 kom det frem, at omkring én ud af 16 danskere føler sig ensomme. Det er en voldsom stigning i forhold til de seneste par år. Tal fra ‘Den Nationale Sundhedsprofil’ viser, at antallet af ensomme danskere er steget med over 10 procent fra 2016 til 2017.

– Det er tydeligt for os, at der er flere ensomme og isolerede nu end tidligere – der er i hvert fald flere, der opsøger vores varmestuer. Der sidder rigtig mange mennesker, der har behov for at være en del af et fællesskab. De sidder typisk alene derhjemme i deres lejligheder og har ikke kontakt til andre. Derfor opsøger de varmestuerne. For dét at sidde over for hinanden og spise sammen med andre, betyder altså mere end som så, siger Susanne Lodberg, der er Korshærsleder for Kirkens Korshær i Midt- og Vestsjælland.

Foto: Abw

Selvom ensomhed og isolation i sig selv ikke er en sygdom, så er det ifølge Susanne Lodberg noget, der i den grad skal tages alvorligt. Det kan nemlig ofte resultere i et misbrug eller en psykisk lidelse – særligt blandt de mest udsatte grupper i samfundet, der ikke har en ressourcestærk familie eller omgangskreds at støtte sig til.

Øget tendens til ensomhed og isolation blandt unge
En af de grupper, der har oplevet den største stigning inden for ensomhed og isolation er de unge. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viste i starten af 2018, at 8,5% af mændene og 10,3% af kvinderne mellem 16-24 år ofte føler sig ensomme, uønskede og alene.

Det er da også en tendens, Kirkens Korshær oplever i deres lokale væresteder og varmestuer. For bare få år siden var der stort set ingen unge på varmestuerne – nu er der op mod 10% i visse varmestuer. Ifølge Susanne Lodberg fra Kirkens Korshær i Midt- og Vestsjælland kan tendensen skyldes flere faktorer, men det omkringliggende samfund og de krav, de unge stilles overfor kan potentielt set bære en stor del af ansvaret.

– Vi har haft en kraftig stigning på brugere under 30 år. For bare få år siden var der stort set ingen unge på vores varmestuer, men vi ser en del hos os nu. Men isolation og ensomhed starter den dag, du bliver 18, for så skal du klare dig selv. Og hvis ikke du har en familie i ryggen, som kan guide dig igennem systemet, så er du virkelig lost. For bare fordi du bliver 18 år, så bliver du ikke
pr. automatik en kompetent bruger af e-boks, nemID, jobsøgning, boligsøgning osv. Der er rigtig mange, der bliver sat af på grund af det her skifte. Vi har flere, der er under 25, og det er jo dybt tragisk, at de allerede er endt her. Mange af dem er så isolerede, at de faktisk allerede er stået af og skal bede om hjælp.

Vis din støtte – meld dig som indsamler
Vil du være med til at gøre en forskel? Meld dig som indsamler til Kirkens Korshærs landsindsamling den 25. november på www.danmarkmodfattigdom.dk