Fascinerende, betagende og forunderlige kunstværker, skabt af 21 professionelle kunstnere, forenes med ti lokale kirkers smukke kirkerum. Resultatet bliver en nyskabende kunstudstilling og en intens kunst- og kulturarvsoplevelse.

Arbejdsgruppen bag projektet kunst og kirker (pressefoto).

KUNST OG KIRKER afholdes for første gang i weekenden den 10. og 11. november i en række mindre kirker i Slagelse og omegn. Bag projektet står fire lokale ildsjæle: formand for Slagelse Turistforening, Per Thuesen samt provst for Slagelse Provsti, Ulla Thorbjørn Hansen og kunstnerne Estrid Maria Eriksen og Branka Lugonja. Sidstnævnte fik idéen efter hun udstillede på en stor kunstfestival på en ø i Holland.

– Om efteråret lukker den her lille turist-ø normalt helt ned, men en idé om at lave en international kunstfestival har ændret det hele, så der nu kommer flere hundredetusinde besøgende til øen i hele november måned. Udstillingen i Holland begyndte for 22 år siden på samme måde, som vi nu gør i Slagelse. Her udstiller de stort set alle steder, og da jeg var der sidste gang, lagde jeg mærke til, hvor fantastisk det virkede med udstillingerne i kirkerne. Den idé blev hos mig, og så tog jeg fat i Per Thuesen, for at høre om vi kunne gøre den virkelig, siger Branka Lugonja.

KUNST OG KIRKER er nu en realitet, og kunstnerne og kirkerne er nøje udvalgt, så der venter gæsterne en unik oplevelse

– Vi har gjort os mange tanker omkring opbygningen af projektet. Det er bevidst, at vi har valgt kunstnere udefra og ikke de lokale. Vi vil gerne hente ny inspiration ind i vores område og præsentere nogle værker, som vi ikke er vant til at se her. Der har ikke været stillet krav om, at der skal være et religiøst motiv eller budskab, for det er ikke det vigtige i den her sammenhæng. Det alle mulige slags kunst. Kunst som kan sætte gang i tanker og følelser hos gæsterne, siger Estrid Maria Eriksen, og Ulla Thorbjørn Hansen fortsætter:

– Kirkerne er valgt ud fra nogle overvejelser omkring beliggenhed. Vi har spurgt de kirker, der ligger i oplandet til Slagelse by og så Helligåndskirken inde i byen. Det har vi gjort fordi, vi gerne vil vise nogle af vores fantastiske landsbykirker frem, samtidig med at de skal ligge så tæt på hinanden, at man som gæst kan nå flere kirker på en dag. Her kan man se kunsten, opleve kirkerne og lære om dem. Vi har opfordret lokalområderne til at deltage i KUNST OG KIRKER, derfor vil der mange steder også være aktiviteter i kirkerne. Jeg synes, og det har både præster og menighedsrådene heldigvis været enige i, at det er en spændende og berigende måde at åbne kirkerne op på, og vi er glade for at være med, siger hun.

Kunstnerne indkvarteres privat

Playing the Chairgame af Jette Reinert

Kunstnerne ankommer til kirkerne fredag den 9. november, hvor de klargør udstillingen, og derefter indkvarteres de fleste af dem hos lokale familier, hvor de skal bo indtil udstillingen slutter om søndagen. – At de indkvarteres privat, er med til at give en anden oplevelse, og forhåbentlig en forståelse for det lokalområde, hvor de skal udstille. Heldigvis har vi fået meget positive tilbagemeldinger fra kunstnerne, der glæder sig til at deltage i projektet. Vi håber selvfølgelig på at kunne give en masse mennesker en hel særlig oplevelse, men samtidig ser vi det også som en succes, at vi har fået det til at lykkes. Det har krævet en stor indsats og en del velvillige sponsorer og frivillige. Drømmen er, at det vil blive en tilbagevendende tradition, der kan brede sig ud over hele kommunen og måske over flere dage, men nu glæder vi os først og fremmest til at byde velkommen den 10. november, siger Per Thuesen.

KUNST OG KIRKER åbnes officielt lørdag den 10. november kl. 10.00 i Helligåndskirken i Slagelse. Her vil være åbningstaler ved Per Thuesen fra Slagelse Turistforening, Kunstner Thomas Kluge, lokalpolitiker Sten Knuth og provst Ulla Thorbjørn Hansen. Der er gratis adgang til alle udstillinger, og værkerne kan købes og afhentes søndag efter klokken 16.00. Programmet kan ses på kunstogkirker.dk

De 10 Kirker

Lørdag den 10. og søndag den 11. november vil der være udstilling i Hejninge Kirke, Kirke Stillinge Kirke, Havrebjerg Kirke, Gudum Kirke, Nordrup Kirke, Sønderup Kirke, Sørbymagle Kirke, Kirkerup Kirke, Lundforlund Kirke og Helligåndskirken.

De 21 Kunstnere

Finn Andersen, Sys Svinding, Frank Buchgraitz, Gerda Buchgraitz, Henrik Fischer, Peter Bjørn Olsen, Beth Mohr, Marianne Schultz, Ina Christensen, Jens Ingvard, Rasa Dzimidaviciute Olesen, Yrsa Dunvad, Lars Waldemar, Vike Pedersen, Doron Silberberg, Inger Skive, Jytte Høeg, Jette Reinert, Bodil Arbjerg Lundby, Else Pia Martinsen Erz, Jan von Strien.